Fakiren showar

Bland fakirer och kycklingar

Sommaren 2015 åkte jag med min husbil ner mot Danmark för att underhålla på en festival i Esrum. I bilen var också mina artistvänner Doktorn och Fakiren Orthae. Tillsammans skulle vi erbjuda familjeunderhållning i dagarna två. Fakiren var bekymrad. Orsaken var att han inte visste hur de danska barnfamiljerna skull motta hans fakirföreställning. Mest orolig var han för den delen då han kör nålar genom kind och arm.

En snygg avgränsare

Fakiren Orthae promofoto

Resan genom Svedala gick från Stockholm till den lilla byn Mörarp utanför Helsingborg där jag vuxit upp och mina föräldrar fortfarande bor kvar. En sådan resa är rätt många timmar lång – vilket betyder att vi fick höra om dessa nålar mer än en gång. Många gånger faktiskt.

Eftersom det var midsommar passade vi på att äta lite lyxigt i väntan på att vår vän Gaston skulle ansluta sig. Jag och Doktorn siktade på traditionellt midsommarkäk – vi hade köpt sill och potatis. Det som fick oss att helt tappa fattningen var dock fakirens spontana matlagning. Plötsligt stod Fakiren med en nylagad lammlevergryta. På midsommar! Än idag är vi inte helt säkra på hur det här gick till.

Vi äter levdergryta

Gaston anlände, alla lastades in i sagda husbil och vi åkte över sundet till Danmark. Eftersom Gaston inte varit med oss i bilen under tidigare timmar passade fakiren på att berätta om sin ågren. ”Vad tror du Gaston, ska jag göra nålarna eller är det för mycket?”

Efter en seriös diskussion helt utan några gliringar kom vi alla fram till att det var bäst att vänta och se. Showerna skulle börja först dagen därpå och vi hade någon timme innan för att spana in festivalen.

Arkadia och Draken Sötnos
Själv skulle jag showa med min mirakelmedicin samt visade upp draken Sötnos.

Lördagen kom och vi tog en rundtur och kollade in det gamla klosterområdet. Vid ett gammalt hus stod en kvinna och berättade om ett gäng rovfåglar. Hon hade en stor örn, en större örn, en fet uggla och en väldigt liten uggla. Det fanns säkert en falk och en hippogriff också. Runt kvinnan stod barnfamiljerna samlade och pekade och tittade. Det gick att ta en bild tillsammans med de ganska läskiga varelserna – men sen hände det sig att det var dags att mata fåglarna. Kvinnan plockar fram en låda med små döda kycklingar och en sax.

En stackars kyckling

”Såhär matar du rovfåglar” sa hon, ”Det är viktigt att klippa av fötterna på kycklingarna så att inte rovfåglarna sätter dem i halsen.” Sagt och gjort. Hon klippte av fötterna och kastade det lilla kadavret till den största örnen, som glupskt slet den i stycken. Vi kollade förfärat på varandra. Kvinnan följde upp detta med: ”Är det någon som vill prova?” Alla barn räckte upp handen och en efter en klippte de av ben på kycklingar och kastade till rovfåglarna.

Fakiren lutade sig mot mig och viskade: ”Jag kör nålarna.”

Följ mig gärna på mina kanaler!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.