Mirakelmedicinen

Sedan 2006 har jag arbetat på ett projekt som jag kallar för Alltinktur. Det är en så kallad Mirakelmedicinshow, eller på engelska The Medicine Show. En showtyp med en lång historia och i denna artikel kommer jag att beskriva hur min föreställning skapades och vilka historiska rötter som kryper under dess fundament.

En snygg avgränsare

En bakgrund till Alltinktur

En tidig vår 2006 satt jag och Jon Back på ett café i Falun och pratade om ett arrangemang vi var sugna att åka på. Jag är en nörd i alla dess benämningar och från det att jag var 14 år har jag varit ute i skogen och lajvar – dvs pysslat med Levande Rollspel. Vi skulle åka på ett lajv som hette Kastaria och där klurade vi på att gestalta charlataner – säljare av mirakelmedicin och i det kombinera mina trollerifärdigheter för att demonstrera dess makalösa egenskaper. Vi klurade en stund på ett namn, vi ville ha med ordet tinktur därför att det lät roligt. I ordleken som följde skapades ordet Alltinktur. En tinktur som antingen gav tur – eller som botade allt – en allt-tinktur. Produkten var född.

Först senare vid en sökning på namnet fann vi att en annan charlatan vid namn Johann Friedrich Böttger hade hittat på ett ämne som gjorde just detta.¹ Han var verksam i början av 1700-talet och hans Alltinktur var en version av alkemisternas De Vises Sten, eller Det Stora Elixiret. Inte nog med att det kunde bota alla åkommor – det förvandlade också basmetaller till guld. Inspirerad av Böttger utvecklade jag min tinktur och valde att helt förankra den i alkemin.

Massor med Alltinkturflaskor produceras

Tillbaks till lajvet 2006 där vi också anslöt Joakim Nordlander som både lajvade och spelade musik. Han och jag satt på sommaren och komponerade en sång som gjorde reklam för mirakelmedicinen. Låter omarbetades några år senare av mig och Gaston för att kunna passa in i den myt som vi skapade till Magikergränd och Mysteria. Under åren med Magikergränd växte min egen mytos kring Alltinktur och i vår krönika på Magikergränds hemsida har jag skrivit mer om den – med karaktären Arkadia Trismegistus ord. Läs krönikan här.

Under åren har jag utvecklat produkten, material och innehåll. Jag har såklart läst på om mirakelmedicinernas historia, fördjupat mig i alkemi och letat material som skulle gå att presentera inom denna kontext. I nuläget har jag flera timmar material på temat och jag har två olika skrudar att klä showen i. En som passar i medeltiden eller på fantasyarrangemang och en som är anpassad för vårt koncept Karneval det vill säga – en 1800-talsversion. Jag kan också tillägga att det var med en Alltinkturakt jag blev Svensk Mästare i Barntrolleri 2018.

Arkadia och hans Alltinktur

The Medicine Show och dess historia

Som med all historia kan vi inte svara på hur gamla dessa shower är, vi kan bara utgå från de källor vi har och därigenom pussla samman en trolig historia. Jag redogör här för den information jag funnit och hävdar inte på något sätt att detta skulle vara den sanna historien.

Europa och Commedia dell’Arte

Under 1500-talet existerade en typ av akt, eller person som gick under namnet Mountebank, vilket var en resande försäljare, uppviglare och/eller predikant. Den engelska termen Pitchman skulle kunna fungera som en något moderna beskrivning. Denne reste med en vagn eller en skottkärra med en upphöjd scenliknande del i ena änden som användes som scen. Ordet kommer från de två italienska orden montare vilket betyder att bestiga eller gå upp någonstans och banco som betyder bänk.² Dessa resande mountebanks sålde vanligen mirakelmediciner av olika slag. Allt från motgift (vilket tydligen ska ha varit populärt i Venedig) samt olika former av reliker och exotiska varor som ska ha löst diverse fysiska och psykiska problem.

Mountebank säljer varor med hjälp av Commedia dell'Arte-karaktärer

Ganska snart började dessa resande akter ta hjälp av commedeanter från Commedia dell’Art-sällskap. Främst karaktärerna Zanni och Arlecchino var de som hjälpte till. Deras uppgift var att med stor skicklighet ta emot pengarna från åskådarna samt lämna över medicinen på ett roligt sätt. Det skedde väldigt ofta med skickliga jonglerings- och clownrutiner samt och prick-kastning.

A full mountbank performance, then, might have begun with busking by the Masks, leading to the introduction of the mountebank, who would deliver his pitch with the aid of his masked saltimbanque assistants leaping on and off the stage to complete transactionsor using their juggler’s skills to thorw the goods precisely to the person who payed. When the audience were judged to have been sufficient tapped, they would have been rewarded with a Commedia performance.³

Man kan bara förmoda att en mer utbildad publik förstod att de betalade för skådespelet genom att köpa medicinen och att andra säkert utgick från att medicinen gjorde underverk. Denna underhållningsform kan i mångt och mycket liknas vid dagens TV-kanaler där du betalar din avgift genom att genomlida reklamavbrott. Dessa Mountebank-shower växte och det blev vanligt med flera akter där bland annat dresserade djur, trollkarlar och sång och dans var del av showen. Showerna fanns kvar i Europa till slutet av 1700-talet då den vetenskapliga revolutionen började komma ikapp samt andra typer av shower tog över på gator och torg. Men underhållningsformen och kvacksalveriet tog inte slut där. Den skiftade bara kontinent.

Alltinkturdemonstration vid SM i trolleri 2018.

Resan till Amerika

Under 17- och 1800-talen i Nordamerika var förutsättningarna enormt goda för en resande Mountebankförsäljare att tjäna rätt bra med pengar. Det var långt mellan byar och städer och den allmänna kunskapen om medicin var låg. Generellt innebar ett besök hos en doktor att du omkom kort därefter vilket också förklarar varför läkare vid denna tid hade många öknamn. De flesta förlitade sig på huskurer vilket snappades upp av resande försäljare. I början handlade det huvudsakligen om ensamma kringresande försäljare som antingen använde en vagn med en liten scen baktill eller en man med sin resande kista – så kallad Tripes and Keister.4

Denna karaktär har blivit känd i populärkulturen, inte minst i Lucky Luke volym 38 ”Doc Doxey’s Elixir”.

Troligen genom arvet från Europa skapades så småningom föreställningar där ett mindre kompani anlände till stan och utförde diverse underhållning för att sälja sin mirakelmedicin. Eftersom det inte fanns någon Commedia-tradition i det nya väst skapades istället en ny karaktär som var löst baserad på Arlecchino – denna utvecklades senare till det som skulle bli black-face karaktären. Dessa grupper växte stadigt såväl  i antal som i omfång. Medicinförsäljare blev så vanliga att 1773 förbjöds deras verksamhet i hela Connecticut. Detta till trots fortsatte och växte verksamheten. Under storhetstiden kunde en resande Medicinshow innehålla en magiker, dansare, en orkester, clowner och djurtämjare. Nästan som en hel cirkus. (Vilket de senare utvecklades till.)5

Supersize me!

Allt är större i Amerika – så också The Medicine Show! När John E. Healy och Charles F. Bigelow bildade The Kickapoo Indian Medicine Show tog försäljningen verkligen fart. De köpte in ursprungsbefolkning från olika stammar som utförde diverse akter baserade på sitt ursprung och berättade historier om naturmedicinens fantastiska verkan. Dessa akter var enorma läger som byggdes upp mitt i stan och de annonserades flera veckor innan de kom till stan.6

Kickapoo Indian Medicine Show

Detta blev startskottet för en enorm mängd varianter och kopior som reste runt i den vilda västern. Det kan tilläggas att det är från denna period som begreppet Snake Oil härstammar. Andra valde nämligen att resa runt med orientinspirerade akter och i kinesisk naturmedicin finns just en olja baserad på orm som används som smärtstillande.7 Också många moderna produkter har sitt ursprung i denna tid. Exempelvis Coca Cola, Vick och Dr. Pepper.

Det finns många exempel på stora grupper som reste runt och sålde mirakelmedicin, däribland en magiker vid namn John Austin Hamlin. Han upptäckte snart att han tjänade mer pengar på sin medicin Hamlin’s Wizard Oil än på hans trolleri som han använde för att sälja den. Snart hade han ett mindre imperium med inhyrda försäljare som reste riket runt och demonstrerade hans medicin. Hamlin hade också en trallvänlig låt kopplad till sin produkt. Känns det bekant?8

Mirakelmedicinen Alltinktur

Charlataner eller läkare?

Vad sålde då dessa mountbanks? Precis som nämns tidigare såldes allt från huskurer i nya förpackningar till rena bluffvaror. Senare kemiska analyser har visat att de flesta mediciner innehöll en stor del alkohol, också medicin mot just alkoholism innehöll runt 80% alkohol. Tydligt är också att medicinerna innehöll ämnen som gjorde att patienten kände av en förändring. I liniment blandades det ofta in stark peppar för att skapa en brännande känsla i musklerna. Laxerande medel var vanligt då det också skapade förändring. Morfin, kokain och andra droger användes flitigt, likaså rena skurstreck. En känd och ganska sinnrik medicin mot bandmask var i själva verket ett gäng sockerpiller som skulle sväljas hela. Några av tabletterna i asken hade hårt rullade remsor av silkespapper inuti sig. Dessa fungerade som bevis på att något kommit ut i andra änden när patienten gick på toaletten.9

En annan artist vars medicin är värd att nämna är Violet McNeal som iklädde sig rollen av en kinesisk undergörare med namnet Princess Cherry Blossom. Hon sålde en medicin som påstods ha räddat hela det kinesiska riket från att ha blivit utrotad. Hon hävdade nämligen att kineser inte ha någon sexualdrift och hennes medicin, som gick under namnet The Vital Sparks, rådde bot på detta. I själva verket var hennes medicin snyggt paketerat godis. Och kanske ska jag nämna att jag efter mina shower alltid säljer min egen medicin. De påminner också en del om godis faktiskt.10

Tablettaskar med Alltinktur på bit

Och nu då?

Den här artikeln skrapar såklart bara på ytan av vad medicinshower innebär. Jag hoppas att du blivit nyfiken på hur en sådan show kan se ut när jag utför den. Kommer du till ett arrangemang där Karneval finns är chansen ganska stor. Annars är det ju alltid rätt lätt att boka mig…

Har du lärt dig något? Har du sett min föreställning? Kommentera gärna nedan, det för mig väldigt glad.

Reklamaffisch för Alltinktur

 

En snygg avgränsare

1. Mer om Johann Friedrich Böttger och hans Alltinktur kan du läsa här: http://dictionnaire.sensagent.leparisien.fr/Johann%20Friedrich%20B%C3%B6ttger/en-en/

2. Rudlin, John, Commedia dell’Arte – an actors handbook, s. 25.

3. Ibid, s. 27-28.

4. Jorgenson, Tom, The medicine show manual, s. 37.

5. Prater, Paul, The magic of the medicine show, s. 6.

6. http://www.newenglandhistoricalsociety.com/the-kickapoo-indian-medicine-company-of-new-haven-entertains-the-masses-but-doesnt-cure-them/

7. https://en.wikipedia.org/wiki/Snake_oil

8. Prater, Paul, The magic of the medicine show, s. 9.

9. Jorgenson, Tom, The medicine show manual, s. 4.

10. Prater, Paul, The magic of the medicine show, s. 8.

5 comments

 1. Aah, Dr Doxey ^^. Spännande läsning! Kul det här med att människor är lätta att lura med lite peppar i linimentet (lite samma psykologiska princip som när man inte orkar en enda tugga mat till men ändå kan få ner en portion glass till efterrätt, antar jag? ). Det är lätt att skratta åt tidigare generationers godtrogenhet, men som du ju hintar om så är ju vare sig kvacksalverishowerna eller försäljningsknepen egentligen så mycket annorlunda nuförtiden än de var då.
  Jo! Det om den ”tysta” överenskommelsen mellan försäljare och kund – betalar jag för skådespelet genom att köpa produkten, eller betalar jag för produkten genom att bevittna skådespelet? Det är nåt jag ofta funderar på i digitala sammanhang, vare sig det nu gäller film eller spel, särskilt när det gapas om att ditt eller datt borde vara gratis/att producenterna bara vill tjäna pengar på typ filmleksaker. Fast det är väl mer en fråga om finansieringsmetoder… vilket din text i och för sig också handlar om. (Shit, nu har jag snart skrivit ett helt blogginlägg själv här. Over and out.)

  1. Bra kopplingar till filmbranschen där, gillar hur du tänker. Och ja, Doc Doxey är hjälten i den serien!

   När man läser gamla texter och manus från den här eran slås man också av den enorma mängd rasism som utgjorde en stor del av komiken. Gräsligt i dagens ögon, men det är vad det är.

 2. Stort tack för denna artikel. Skickade den till en anförvant som utsätts för hård propaganda från en kolloidalt silver-älskande vän. Som påminnelse om att charlataner har funnits i alla tider.
  Bra research och snygg design!

  1. Vad roligt att höra! Silverälskarna har vi alla fått stå ut med. Jag har själv en kronisk sjukdom så jag har fått ta min beskärda del av den propagandan. Det är alltid lite extra kul att göra min föreställning inför folk som känner mig. ”Botar allt, utom Chrons sjukdom” skulle väl vara min säljpitch antar jag.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.