Arkadia trollar med eld. Foto: Olov Holtén

Bakom trollformlerna

Abrakadabra! Simsalabim! Hokus Pokus Filiokus! Vi känner alla till dessa klichéer som används mer eller mindre frekvent av trollkonstnärer runt om i världen. Men varför används orden, var kommer de ifrån och vad betyder de såväl språkligt som känslomässigt för oss?

En snygg avgränsare

För några veckor sedan hamnade jag i en diskussion med några kollegor. Ämnet var huruvida trollformler fortfarande användes i de shower vi gör. Ganska snart framkom det att en tydlig indelning skapades. De som gjorde barnunderhållning använde trollformler medan de som underhöll vuxna stod helt oförstående till omotiverat hokus pokus. Det visade sig lite senare vara en förenkling av verkligheten, för nog användes trollformler av alla trollkarlar. Ibland med viss ironi, ibland omedvetet genom pauser, en blåsande mun, ett knäpp med fingrarna. I ett vidare perspektiv är detta just vad en trollformel faktiskt utgörs av.

Essensen i trollformler är i min mening något som punkterar och dramaturgiskt skapar ett utlopp för en känsla av att förändring ägt rum. Vissa beteenden och mönster i våra liv utgörs av ritualer som punkteras av besvärjelser. Amen i kyrkan är en sådan, Hokus Pokus en annan. Tänk dig Ali Baba utan sitt ”Sesam öppna dig”, Gandalf utan ”Melon” eller Harry Potter utan sina tusentals formler. Jag vill dra det längre ändå därför att jag anser att trollformler finns i såväl det sakrala som i det profana. När du visar upp dina nyköpta kläder för den du älskar kanske hen utropar Voilá, därför att ordet helt enkelt behövs. I mina ögon (öron?) är Varsågoda en trollformel som i sin enkelhet bjuder in till en festmåltid men också visar upp ett dukat bord med läckerheter.

Magiska ord och ljud

Som du förstår är jag beredd att vidga betydelsen av vad en trollformel är. Vissa ords betydelse har helt förändrats på grund av tid och kulturell påverkan. Abracadabra är för mig en fantastisk formel som skapar associationer långt bortom barnkalasets försvinnande dukar. Det är en av världens äldsta trollformler och den väcker stsrka minnen, tankar och funderingar. Så är det nog inte för så många andra. Å andra sidan finns det andra ord och namn som har starka värden. Exempelvis Himalaya eller Paris är mer än bara namn på platser. De berättar också en historia!

I indialand bak Himalayas rand, där händer det konstiga saker ibland. Där bodde en trollkarl som trollade så, att åtta blev nio och nio blev två.
-Lennart Hellsing, Trollkarlen från Indialand

Alla har vi någon gång varit med om att vårt namn ropas på ett köpcenter och man fruktlöst söker efter källan till utropet, utan att känna igen någon i vimlet. Våra namn påverkar oss såväl mentalt som fysiskt – våra namn har makt över oss. Samma sak gäller ljud. När din telefon pingar av en avisering så reagerar du. Det spelar ingen roll hur oberörd du låtsas vara – ljudet har makt över dig. Tankar drar iväg och ditt beteende förändras.

Jag hävdar att en välformulerad och korrekt placerad trollformel har samma inverkan på publiken. Den tvingar fram en känsla, den skapar förändring i sinnet och den drar uppmärksamhet till ett specifikt ögonblick – det magiska ögonblicket.

En uråldrig tradition

Vi vet inte varför trollkonstnärer genom historien använt dessa mystiska trollformler. Vi kan bara anta att avsikten var att koppla an till det heliga, det mystiska och det magiska. Många trollformler består av felciterade, omskrivna och/eller varianter från de katolska mässorna. Latinet som är kyrkans språk har därför satt sin prägel på trolleriet. Också andra länders exotiska kulturer kan ha lockat och kittlat trollkonstnärens fantasi. Det är troligen orsaken till att flera formler har ursprung i persiskan och kinesiskan. Vi kan förmoda att avsikten med dessa främmande, men ändå kulturellt närvarande, ord var att skapa en känsla av att trollkonstnären besatt en hemlig (ockult) kunskap. Hokus Pokus är omtvistad men de flesta språkforskare är eniga om att orden härstammar från Hoc est enim corpus meum från nattvarden – vilket betyder Detta är min lekamen. I 1600-talets Europa då denna trollformel populariserades av en gatumagiker som gick under just namnet Hocus Pocus kan man bara anta vilka associationer orden väckte.¹ Alla gick i kyrkan, alla hörde liknande ord uttalas av en präst med hög social status – som därutöver hade ett välfungerande 4G-nät till himmelen. Betydelsen i orden är då något helt annat än dagens Hokus Pokus.

Pergament med trollformler från Mysteria

Det finns en stor mängd trollformler och flera av dem har liknande förklaringar, andra är mer komplicerade. Exempelvis är tidigare nämnde Abracadabra en sådan besvärjelse. Den är så gammal att vi inte med säkerhet vet varifrån den härstammar.² Det talas om Gamla Testamentet eller innan ens den Judiska Toran skrevs i Babylonien. Ibland nämns Kaldeen där patriarken Abraham ska ha härstammat ifrån. Vi snackar alltså runt 3000 år sedan. Den mest populära förklaringen av ordet är att det kommer från någon eller några av de hebreiska/arameiska orden:

Iibra k’dibra – Jag skapar med min röst
Abra kadavra – Jag kommer att skapa med ord
Ha brachah dabarah – tala en välsignelse
Avra c’dabrah – det skedde när det uttalades.

Oavsett vilken bakgrunden är har vi ett ord som följt med mänskligheten i tusentals år och då har naturligtvis dess betydelse skiftat från kultur till kultur, från århundrade till århundrade. Det vi nog alla kan enas om är att det är rätt nyligen som det kopplas till klichéartad underhållning.

Vilken är din trollformel?

Som du kanske förstår är jag en stor förespråkare för trollformler – såväl i vardagen som på scen. Jag har ett helt gäng med favoriter. En del artister jag känner har egna specifika påhittade formler – men som en man av historia föredrar jag historiskt förankrade fraser. Under utvecklingen av Magikergränd och Mysteria gjorde vi en omfattande studie av historiska trollformler. Vi valde ut mängder av dem och etablerade dem i vår värld. Denna studie skapade för mig mening och förståelse för orden jag använder. Det har i sin tur gjort att jag idag inte har några som helst problem att stå i mina moderna showkläder och riva av trollformler som är flera hundra år gamla. Jag använder frekvent såväl Hokus Pokus som mer avancerade fraser. Philip Cooper skriver i sin bok Esoteric and Cabala:

If words are going to be used, they should be meant. Words of power work because the person puts feeling, belief and imagination inte those words. Nonmagic words – the vocabulary of the human race – hinder real communication […] Magic words emanate from the heart.

Arkadia läser trollformel

Jag är övertygad om att han har helt rätt. Ska du använda trollformler i din show (Och det ska du!) så måste du tro på dem. Hur denna definition av tro uttrycker sig är upp till dig, men du bör ha en tanke med orden du använder. Du kanske inte lägger något som helst esoteriskt värde i orden du väljer – men du lär lägga dramaturgiska värden. Vad betyder ditt knäpp med fingrarna, dina dramatiska paus eller ditt Voilá? Frågorna att ställa sig är:

 • Vilken är din trollformel?
 • När och varför använder du den?
 • Har den någon språklig eller känslomässig betydelse? Om så, vilken?
 • Vad är det du vill förstärka?

Genom att svara på dessa frågor tror jag att du kan förstärka det magiska ögonblicket oerhört. Att slentrianmässigt kasta ur sig Abracadabra eller Simsalabim gör ingen lycklig. Testa istället att pausa en sekund, fånga publikens uppmärksamhet med en blick säg sedan dina magiska ord. Se skillnaden – och låt den sjunka in. Magi är ord – och ord är magi, vilka ord är dina favoriter och på vilket sätt är de magiska? Berätta gärna i en kommentar.

En snygg avgränsare

¹ Steinmeyer, Jim, MAGIC 1400s – 1950s, s. 123.

² Conley, Craig, Magic Words – A Dictionary, s. 59.

6 comments

 1. Fantastiskt bra skrivet.
  Jag kommer läsa upp ditt inlägg för mina restaurang elever.
  För att få dem att förstå vikten av varsågod, smaklig måltid eller vad deras favorit kommer bli
  TACK!!!

 2. My dad born 1912 used a Latin saying to instill a sense of magic in me and my brother as kids.
  It started Gutta cavat lapis non …
  The drop does not carve the stone by force but by continuous dripping.

  1. Thats a good one! A sence of mystery is always an interesting way to go, especially in raising kids.

 3. Hej!
  Jag hittade det här inlägget när jag sitter o planerar för kyrkornas firande av Göteborgs 400-årsjubileum. Det var roligt och inspirerande! 🙂 Tack!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.