Tiden är relativ

Einsteins teori om begreppet tid har slagit griller i huvudet på vetenskapsmän och lekmän sedan den dagen han lanserade tankarna. Samtidigt har vi människor i alla tider upplevt tid som just relativ. Saker som är roliga att utföra gör att tiden går fortare, medan tråkiga saker har motsatt verkan. Jag tror att den subjektiva verkligheten – alltså den verklighet som pågår i mitt eget huvud oberoende av andra – är den avgörande faktor som styr mina beslut och handlingar. Frågan är om det går att använda den subjektiva tidsuppfattning så att ens vardag blir effektivare?

En snygg avgränsare

Effektiv tid

Jag älskar att arbeta med en uppgift på ett så dedikerat vis att tid och rum upphör att existera. Uppgiften är precis lagom utmanande, jag kontrollerar min arbetsplats och min tid och min uppgift är meningsfull. Det är en tid som utvecklar mig själv och som leder till snabba och framgångsrika resultat. Denna känsla kallas för ”flow” och sammanfattas av Wikipedia såhär:

[Flow] är ett medvetandetillstånd som inträffar när en individ blir helt uppslukad av en aktivitet och går bortom sin reflekterande självmedvetenhet samtidigt som den får en djup känsla av kontroll.

De gånger jag lyckas nå en känsla av flow känner jag mig lycklig. Det är en euforisk upplevelse som i sig absolut är beroendeframkallande. När jag står på scen och uppträder infinner sig väldigt ofta en känsla av flow. När jag kommer av scen är det inte alltid jag mins vad som hänt utan det är som att vakna ur en intensiv och fantastisk dröm. Att vara professionell artist har under åren gjort att jag skapat strategier för att uppnå denna känsla på scen. Alla hinder som uppstått har sakta med säkert röjts undan för att skapa en så lustfylld upplevelse för min publik – och mig.

Arkadia är kedjad

Under åren som gått har jag lärt mig att det går att framkalla flow också i andra sammanhang. Genom att analytiskt se över sina övriga arbetstimmar går det att skapa strategier för att finna vardagsflow. Det i sin tur innebär att vissa uppgifter helt enkelt går fortare att utföra – och med bättre resultat dessutom.

Faktumet att jag är egenföretagare och i stort styr över min egen tid gör såklart att jag har större möjlighet att designa min vardag. Just att kontrollera sin tid är en av egenföretagarens utmaningar. Det är nämligen lätt att sluta ta kontroll och istället låta tiden och omvärlden kontrollera dig.

Det är nämligen lätt att sluta ta kontroll och istället låta tiden och omvärlden kontrollera dig.

Tidens relativa värde

Under mina yrkesverksamma år som lärare stötte jag på den traditionella tidsuppfattning. Jag kom också ganska snart i konflikt med den. Vi hade inte klassisk ferietjänst, alltså en arbetstid baserad på fria lov-veckor, utan vi hade vanlig semestertjänst. Det innebar att jag helt enkelt skrev in min övertid i en tidbank och sedan växlade timme för timme under kommande lov. Jag tänker inte gå in i debatten kring lärares lov, arbetstid och lön här utan ska hålla mig till begreppet tid. Vad som slog mig var att systemet helt enkelt uppmuntrade anställda till att vara kass, ineffektiva och lata. Genom att inte ha en struktur i sin vardag och spendera oändliga tider åt korkade uppgifter tickade tidbanken på, medan de lärare som arbetade effektivt och strukturerat fick arbeta med att sortera gem när eleverna var lediga. Det som också gjorde timräknandet otroligt irriterande var att en timme alltid var lika mycket värd. Klockans sekunder och minuter avgjorde vad jag fick tillbaks – inte vad jag faktiskt åstadkom under sagda tid. Det hela blev absurt när denna tid också kunde plockas ut i pengar vilket i realiteten innebar att dåliga, ineffektiva lärare tjänade mer pengar än de som genomförde grymma lektioner. Cynisk sätt innebar det att antalet timmar som arbetas värderas högre än resultatet därav.

Cynisk sätt innebar det att antalet timmar som arbetas värderas högre än resultatet därav.

För mig har de olika timmarna på dygnet olika värde. Att arbeta kreativt är idealiskt för mig mellan klockan 8:00-13:00. Då kan jag få otroligt mycket gjort på kort tid. Skulle jag göra samma jobb mellan kl 15:00-20:00 så är jag rätt kass och troligen skulle inget alls bli gjort fast att jag försökte. Vid de tiderna är jag däremot bra på att stå på min crosstrainer, städa kontoret, packa shower eller läsa böcker. Eller för den delen – att sortera gem.

Morgonrutinen i att dricka kaffe och läsa böcker

Jag får ofta frågor om hur många timmar jag jobbar. Generellt sätt arbetar jag väldigt mycket – men med ovanstående resonemang i bagaget känns frågan irrelevant. Jag försöker arbeta effektivt och jag försöker alltid utnyttja och strukturera tiden på ett sådant sätt att mina timmar är värdefulla. Det ger mig också kontroll över min vardag. Ett sådant exempel kan vara morgontimmar. Under mina år som lärare hatade jag verkligen när klockan ringde. Morgnarna var ett kaotiskt stress-intermezzo som mest skulle överlevas. När jag blev egenföretagare på heltid tog jag ett beslut. ”Jag ska aldrig stressa på morgnarna igen!” Sedan den dagen har jag skapat en morgonritual som innebär att jag och min dotter sitter minst i 20 minuter och läser högt för varandra medan vi äter frukost. Denna rofulla kvalitetstid tillsammans gör också att situationer som annars hade blivit kaos, tandagnissel och stress istället blir lustfull och enkel att hantera. (”Just ja, vi har glömt att träna på glosorna.”,  ”Oj, var det gympa idag.” osv.) Detta sker dessutom precis innan det att min kreativa period slår till – så jag utnyttjar min tid så effektivt jag kan. Tid med min dotter är otroligt viktigt och den prioriteras högt, men inte under min bästa arbetstid.

Att inte hinna med

Under mina studieår då jag läste till gymnasielärare i Falun spenderade jag stora delar av min fritid, och kanske lite annan tid också, åt att arrangera olika former av levande rollspel. Främst höll vi på med vampyrlajv och vi tog arrangörskapet på mycket stort allvar. Under de åren lärde jag mig väldigt mycket om organisation och ledarskap. En av personerna som jag arrangerade mycket med heter Mats Sjögren. Inte nog med att han är en grym illustratör och vän, han lärde mig något otroligt viktigt under dessa arrangörsmöten. Jag tror att det ägde rum på ett café Kopparhatten då tre av fyra i arrangörsgruppen uttryckte att uppgifterna från förra mötet ”Inte hade hunnits med.” Mats, som är en väldigt lugn människa blev nog lite ilsk och uttryckte att det är sällan orden ”att hinna med” är sanna utan egentligen betyder ”Jag prioriterade annorlunda.” För visst var det så, nog hade jag prokrastinerat vid flera tillfällen istället för att jobba med nästkommande arrangemang.

Nemi kollar TV

Sedan dess har jag varit väldigt försiktig med att använda ordet ”hinna”. Om saker inte blivit gjorda brukar jag istället fundera på vad det är som är den faktiskt orsaken till att sagda uppgift inte är klar. I denna stressade samtid har just stress och därmed ”Jag hann inte.” blivit en carte blanche som inte får eller kan ifrågasättas.

I denna stressade samtid har just stress och därmed ”Jag hann inte.” blivit en carte blanche som inte får eller kan ifrågasättas.

Om någon inte hunnit med betyder det ju indirekt att de haft så fullt upp att deras liv inte haft plats för de uppgifter som hen tagit på sig. Uppgifter som troligen är viktiga för resten av gruppen. Naturligtvis vill vi inte skapa dålig stämning och bygga på riskerna för utbrändhet.

Genom att tvinga mig att inte skylla på tidens begränsningar väljer jag istället att analytiskt granska varje situation där jag inte ”hunnit med”. Då är det större chans att jag aktivt tar ansvar för min hantering av tid. Visst kan det finnas tillfällen då tiden inte räckt till – men ofta beror det på att jag helt enkelt planerat som en idiot. (Eller att jag inte haft kontroll över planeringen p.g.a tredje part, och då är såklart tid en faktor jag inte kan styra över.)

Vardagsflow för dig!

Fundera kring vilka tider på dygnet du fungerar bäst och skapa strategier för att få din vardag att i så stor mån som möjligt styras av dessa tider. Vet du om att du är duktig på morgnarna – sov då inte länge utan ställ klockan och gå upp när den ringer. Sov istället en runda på eftermiddagen när du är kass, eller gå och lägg dig i tid. Eller tvärt om för den delen, arbeta på natten och sov på dagen! Men gör det inte för att du kan det eller för att ”det råkade bli så”. Arbeta effektivt på din effektiva tid. Att arbeta långa pass långt in på småtimmarna kanske är effektivt – eller så är du bara kass och allt du gör tar dubbelt så lång tid.

Försök att i förväg röja alla hinder som kommer att störa dig när du försöker arbeta effektivt och eftersträvar flow. Det kan vara pushmeddelande på din telefon, oordning bland dina verktyg, tomt kylskåp eller otydliga mål. Föreställ dig de mest idealiska förutsättningarna för att utföra uppgiften och försök skapa dem. Behöver du komma hemifrån så du inte ser disken – välj en annan plats att arbeta på – eller se till att diska under dina ”dåliga” timmar. Se helt enkelt till att din arbetsplats arbetar med dig och inte mot dig!

Ordning och reda bland verktygen

Om du upplever att du allt som oftast inte hinner med, fundera då på vad det är som gör att du inte haft tid. Vad är den egentliga orsaken till ”jag hann inte med”. Var det saker som tog längre tid än du planerat, var det tredje part som kastade in uppgifter som var tvungna att göras omgående? Eller var det så att du arbetade på utan minsta plan för var, när och hur du skulle utföra dina uppgifter?

En snygg avgränsare

Dessa metoder har hjälp mig väldigt mycket i min vardag som företagare. Trots allt är det så att tid är en av de dyrbaraste resurser vi har – och den uteslutande viktigaste resursen du har för att skapa, förändra och göra skillnad.

Följ mig gärna på mina kanaler!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.