Arkadia utför psychic surgery på Liseberg 2016

That is not dead which can eternal lie, and with strange aeons even death may die

Efter noga övervägande lanserar jag en modernare blogg. Min gamla finns kvar och är flyttad till den sexiga adressen: arkadia.se/blogg2. Det kan bli så att jag flyttar över gamla inlägg hit som jag tycker är värda en omarbetning och en mer lättläst design . Idén är hur som helst den samma som tidigare. Jag kommer att skriva och reflektera kring de ämnen som berör mig som trollkarl. Målgruppen för bloggen är du som är intresserad av kreativa yrken, småföretagande och skådenummer.

Frekvens och innehåll

Jag har som avsikt att publicera ett inlägg i veckan men risken är stor att jag faller på eget grepp så snart högsäsongen kickar in. Inläggen kommer troligen dessutom att vara ganska långa, men jag ska försöka hålla ner teckenantalet – mest för att det är vad som står i alla guider över framgångsrika bloggar.

Ett annat tips är att skriva om ämnen som läsare generellt kan relatera till, så som mode och mat. Därför känns det rimligt att börja med just ett modereportage.

 Kläder efter tidsålder

Ett kollage med bilder från Karneval

Som artist är det viktigt att knyta an till sin publik och ge ett modern intryck. Gemene mans åsikt om konstformen trolleri är ofta förknippat med en omodernt klädd herre som trollar fram duvor och sidendukar. Jag känner precis likadant och anser absolut att trollkonstnärer bör håller sig ajour med sin samtid.

Vad skulle exempelvis vara värre än en trollkarl som utför moderna konster ur Professor Hoffmans ”Modern Magic” från 1876  – i kläder från 1700-talet? Skam på torra land – såklart!

Modern Magic av Professor Hoffman

Jag rekommenderar höga byxor, tighta västar och stora skjortor. Jacketten bör räcka ner till halva låret och blandade färger är att föredra. Det är också viktigt att blanda mönster. Randigt gör vilken gentleman snygg och lång. Ränder bryts väldigt bra med rutor eller andra mönster.

1800-tals herrar i fina kläder

Snygga exempel finns att studera på Historical Emporium som dock huvudsakligen riktar in sig på amerikanskt samtida mode.

Hatten är huvudsaken

En trollkonstnär kan såklart inte entra scenen utan att bära en hatt. Din hattsamling bör ta över åtminstone 1/3-del av ditt kontor så att du kan känna in precis vilken huvudbonad som kommer att passa för den stämning ditt kommande uppdrag har.

Arkadia poserar i en trendriktig fez

En klassisk cylinderhatt kommer aldrig att gå ur tiden, men det är också det uppenbara valet. Ibland kan en fez göra hela skillnaden – och precis som cylinderhatten är fezen alltid rätt. Den framhäver din huvudform och kan i sällsynta fall dessutom få dig att se smalare ut. (Nej det var ljug. Det gör den inte alls.)

Ett annat tips är att se till att koppla samman din hatt med de andra artister du delar scen med. Det ser direkt korkat ut om samtliga har samma hattyp. Hattar är viktigt.

Skulle du ta det så långt att alla i ensemblen har samma hatt behöver ni en väldigt stor sådan – hatt alltså – för att alla ska få plats i den. Det hela kommer då att kännas som en dålig kopia av F. T. Marinetti’s Varietemanifest från 1913.

Nedan kan du se ett urval av hattar som finns representerade när vårt hypermoderna varietésällskap Karneval dyker upp på en stadsfest nära dig. Från vänster: Turbani – turban | Gaston – bandana | Sir Butler – cylinderhatt | Conny the Conman – bowlerhatt | Arkadia – fez.

Varietésällskapet Karnevals hattsamling

Framöver hoppas jag på att kunna bjuda på mycket fler, och mindre interna inlägg om det artistiska skapandet. Vi ses i sommar!

 

6 comments

  1. Ha ha uppfriskande, roligt och ytterst relevant! En trollkarl förmedlar att hen inte är som alla andra bl.a. genom sin utstryrsel 🙂

  2. Härligt med lite H.P. Lovecraft-citat 🙂
    Tack för modetipsen. Jag skall tipsa min trollande son om dessa. Han har nog alldeles för få huvudbonader.
    /Ola

  3. Attans modärnt, må jag säga!
    De skådekonster som den gode Hoffmann (prof.) förärade skrået bör helt korrekt framföras med både andakt och jackett.

    1. Många tack, tror jag… Oklart om modernitet i detta fall är ironiskt eller ej. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.